add

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ (χρυση-ζυμη)

πηγη:χρυση ζυμη

Yλικά
1 κουτί (850 γρ) ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ ΧΡΥΣΗ ΖΥΜΗ

750 γρ πράσα

200 γρ τυρί φέτα

5 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

αλάτι – πιπέρι

½ φλιτζάνι λάδι για το σοταρισμα

125 γρ σπορέλαιο και 125 γρ βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων 
 
Ξεπαγώστε καλά τη ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΖΥΜΗ
Καθαρίστε και πλυντε καλά τα πράσα. Κόψτε τα σε ροδέλες 1 εκ περίπου. Σοταρετε το κρμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδισει. Προσθέστε τα πράσα και τον άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε για 2-3 λεπτα μέχρι να μαραθούν. Προσθέστε την φέτα και ανακατέψτε. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει.
Βουτυρώστε ένα στρογγυλό ταψί (διαμέτρου 36 εκ). Στρώστε τα μισά φύλλα Χωριάτικη Ζύμης, βουτυρώνοντας καλά το καθένα ως εξής: Στρώστε το πρώτο φύλλο καλύπτοντας περίπου τα 2/3 του πάτου και ένα μέρος από τα πλάγια του ταψιού, ώστε το φύλλο να εξέχει λίγο. Στρώστε το δεύτερο φύλλο με τον ίδιο τρόπο αλλά καλύπτοντας το μέρος του ταψιού που πριν έμεινε ακάλυπτο. Συνεχίστε με τα υπόλοιπα φύλλα σταυρωτά.
Απλώστε ομοιόμορφα τη γέμιση του κρέατος και ρίξτε το κεφαλοτύρι. Σκεπάστε τα υπόλοιπα φύλλα της χωριάτικης ζύμης βουτυρώνοντας και πάλι καλά το καθένα και στρώνοντάς τα λίγο σουρωμένα. Κλείστε την πίτα διπλώνοντας στριφτά προς τα μέσα τα κάτω φύλλα που εξέχουν. Χαράξτε την πίτα σε τριγωνικά κομμάτια.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
Μόλις βγάλετε την πίτα από το φούρνο ραντίστε την με λίγο νερό βρύσης και σκεπάστε την με μία πετσέτα κουζίνας. Αφήστε την να κρυώσει λίγο πριν την ξεσκεπάσετε.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου