add

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Ρολά κανέλας


alt




Ρολά κανέλας

Υλικά για 32 τεμάχια:


  • 1 κούπα γάλα χωρίς λιπαρά 
  • ¼ κούπας έλαιο κράμβης
  • 1/3 κούπας ζάχαρη
  • Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ¼ κούπας ζεστό νερό
  • 1 αυγό
  • 2 ασπράδια
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 21/2 κούπες αλεύρι ολικής άλεσης
  • 2 κουταλιές σούπας κανέλα σκόνη
  • ¾ κούπας μαύρη ζάχαρη
  • ¼ κούπας σταφίδες
  • ½ κούπα χυμό μήλου συμπυκνωμένο
Εκτέλεση:

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεστάνετε το γάλα αλλά μην το αφήσετε να βράσει. Προσθέστε το λάδι, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βγάλτε το μείγμα από τη φωτιά και αφήστε το να γίνει χλιαρό.
Σε ένα μπολ αναμείξτε τη μαγιά με το νερό, ανακατέψτε τα και αφήστε τα για πέντε λεπτά.
Σε γαβάθα χτυπήστε το αυγό και τα δύο ασπράδια με μίξερ. Προσθέστε τη μαγιά και το γάλα. Προσθέστε λίγο λίγο το αλεύρι, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
Βγάλτε τη ζύμη από τη γαβάθα, τοποθετείστε την σε επιφάνεια καλά αλευρωμένη και ζυμώστε τη καλά με αλευρωμένες τις παλάμες μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και ελαστική.
Βάλτε τη ξανά στη γαβάθα και σκεπάστε την με μεμβράνη. Αφήστε τη σε ζεστό σημείο μέχρι να φουσκώσει διπλασιάζοντας τον όγκο της, δηλαδή για περίπου 1,5 ώρα.
Μετά, χωρίστε τη σε δύο μέρη και κάντε τη δύο μπάλες. Καλύψτε τις πάλι με μεμβράνη και αφήστε να ξεκουραστούν για ακόμη 10 λεπτά.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατέψτε τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταφίδες.
Βουτυρώστε ένα κομμάτι λαδόχαρτο
Χρησιμοποιώντας ένα πλάστη, ανοίξτε κάθε μπάλα ζύμης σε παραλληλόγραμμα. Με ένα πινέλο ή σπρέι βουτυρώστε κάθε ένα από αυτά.
Πασπαλίστε κάθε παραλληλόγραμο με τη μισή ποσότητα του μείγματος της κανέλας.
Τυλίξτε κάθε ένα σε ρολό ξεκινώντας από τη φαρδιά πλευρά. Κόψτε κάθε ρολό σε 16 κομμάτια και τοποθετήστε τα στο αντικολλητικό χαρτί. Αφήστε τα και πάλι να αυξηθούν σε όγκο, μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος, για περίπου 1,5 ώρα δηλαδή. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα κατσαρόλι, ζεστάνετε το χυμό μήλου σε μέτρια φωτιά. Αφήστε τον να βράσει μέχρι να γίνει σαν σιρόπι, περίπου πέντε με εφτά λεπτά Αλείψτε κάθε ρολό με το σιρόπι αυτό. Ψήστε τα ρολά μέχρι να χρυσίσουν, περίπου ένα τέταρτο και σερβίρετέ τα ζεστά.

http://www.mayoclinic.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου