add

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Παραδοσιακά Ξεροτήγανα

Παραδοσιακά Ξεροτήγανα
Για 8 άτομα
  • Προετοιμασία και ψήσιμο: 90 λεπτά  Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι, 450-500 ml νερό ,100 ml χυμό πορτοκάλι, 2 κουταλάκια αλάτι, 50 ml λάδι, καρυδόψιχα, σουσάμι, λάδι για τηγάνισμα  Για το σιρόπι  450 γραμμ. ζάχαρη,  450 ml νερό 350 γραμμ, μέλι  3 κουταλιές χυμό λεμονιού, 3 δόσεις βανίλια  
  • Για τη ζύμη: Ρίξτε το αλεύρι σ’ ένα μεγάλο μπολ, προσθέστε το νερό, το χυμό, το αλάτι και το λάδι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη, κάπως σφιχτή, που να μπορεί να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια σας. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο νερό ή λίγο αλεύρι. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη για 30 λεπτά στην άκρη.
  • Για τα ξεροτήγανα: Ανοίξτε τη ζύμη σε λεπτά φύλλα, κόψτε τα σε λωρίδες και τυλίξτε τις λωρίδες σε σπιράλ με τον εξής τρόπο: Ξεκινήστε τυλίγοντας τη λωρίδα γύρω από 1 δάχτυλο, έπειτα γύρω από 2 δάχτυλα, συνεχίστε με 3 δάχτυλα και τέλος σε 4 δάχτυλα, και στερεώστε απαλά τις άκρες της τηγανίτας βρέχοντάς τη με λίγο νερό.
  • Για το ψήσιμο: Ζεστάνετε άφθονο λάδι σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετήστε μέσα ένα ένα τα ξεροτήγανα και τηγανίστε τα μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Βγάλτε τα με τρυπητή κουτάλα και στραγγίστε τα πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
  • Για το σιρόπι: Βράστε για 6-7 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό και τη βανίλια, έπειτα προσθέστε το μέλι και το χυμό λεμονιού. Η ολοκλήρωση: Βουτήξτε γρήγορα ένα ένα τα ξεροτήγανα στο καυτό σιρόπι, βγάλτε τα αμέσως, βάλτε τα σε μια πιατέλα και πασπαλίστε τα μισά με καρυδόψιχα και τα υπόλοιπα με σουσάμι.
  • ΠΗΓΗ<= 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου