add

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

παραδοσιακή λαγάνα.-1

alt

Για την συνταγή θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

- Περίπου 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
- 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Λίγο σουσάμι

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και δύο κούπες χλιαρό νερό.

Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζουμε σε μπάλες (όσες θέλουμε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να φτιάξουμε). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.

Πιέζουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε χοντρές πίτες. Στη συνέχεια τις βάζουμε στα ταψιά που θα βάλουμε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.

Πατάμε με τα δύο ακροδάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές ουλές σ' όλη την επιφάνεια. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μετά τις βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200° Κελσίου για 15'-20'.
ΠΗΓΗ:<= 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου