Απαντώντας
σε ερώτημα αναγνωστών θα αναφερθούμε στα είδη ζάχαρης και αν υπάρχει
διαφορά στη διατροφική αξία τους. Η ζάχαρη στην Ελλάδα προέρχεται κυρίως
από ζαχαρότευτλα. Το τεμαχισμένο ζαχαρότευτλο επεξεργάζεται ώστε να
εξαχθεί ο φυσικός χυμός, το οποίο βράζεται μέχρι να πήξει και αρχίζουν
να δημιουργούνται κρύσταλλοι σακχάρου πλούσιοι σε μελάσα. Η μελάσα είναι
παραπροϊόν της επεξεργασίας του ζαχαρότευτλου που είναι ένας πηχτός
χυμός με σκούρο καστανό χρώμα.
Λευκή Κρυσταλλική Ζάχαρη:
Σε αυτή την κατηγορία αφού έχουν δημιουργηθεί οι κρύσταλλοι,
επεξεργάζονται περισσότερο έτσι ώστε να αφαιρεθεί εντελώς η μελάσα και
να μείνουν μόνο οι λευκοί κρύσταλλοι. Αυτή είναι η συνηθισμένη λευκή ζάχαρη.
Ακατέργαστη Ζάχαρη: Και
αυτή η ζάχαρη είναι επεξεργασμένη συνήθως προέρχεται από ζαχαροκάλαμο,
απλά δεν περνάει το στάδιο επεξεργασίας όπου αφαιρείται η μελάσα και
γι' αυτό έχει ένα καστανό χρώμα.
Μαύρη και Καστανή Ζάχαρη: Αυτή
η κατηγορία είναι πιο μαλακή και συνήθως βρίσκεις 2 είδη: την μαύρη
(πιο σκούρο καστανό χρώμα) και την καστανή ζάχαρη (πιο ανοιχτό καστανό
χρώμα). Αυτή η ζάχαρη είναι βασικά η λευκή ζάχαρη στην οποία έχει
προστεθεί μελάσα.
Διατροφική Αξία
Αν
και πολλοί πιστεύουν ότι η ακατέργαστη ζάχαρη είναι πιο υγιεινή και
προωθείται έτσι ειδικά από καταστήματα υγιεινής διατροφής, δεν είναι. Η
ακατέργαστη ζάχαρη...
μπορεί
να έχει ίχνη κάποιων μετάλλων, αλλά σε τόσο μικρές ποσότητες που δεν
προσφέρουν κάποια ευεργετική ιδιότητα. Μία έρευνα έδειξε ότι η μαύρη
ζάχαρη (όχι η ακατέργαστη) έχει κάποιες αντιοξειδωτικές ουσίες λόγω της
μελάσας που της έχει προστεθεί, ωστόσο και πάλι θα πρέπει να
καταναλώσεις αρκετή ποσότητα ζάχαρης: πάνω από 30 κουταλιές του γλυκού
για να λάβεις κάποια σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών. Και οι 3
κατηγορίες αντιμετωπίζονται το ίδιο από τον οργανισμό.
Μια
κουταλιά γλυκού έχει τις ίδιες θερμίδες και για τις 3 κατηγορίες,
περίπου δηλαδή 16 θερμίδες, και για να δείξουμε πόσο μικρή είναι η
ποσότητα μετάλλων στη ακατέργαστη ζάχαρη αναφέρουμε ότι μια κουταλιά
γλυκού έχει 3 mg ασβέστιο και 0,03 mg σίδηρο που αντιστοιχεί σε 0,4% των
ημερησίων αναγκών σε ασβέστιο και 0,2% των ημερησίων αναγκών σε σίδηρο
αντίστοιχα. Με λίγα λόγια οι ποσότητες μετάλλων είναι ελάχιστες για να
επηρεάσουν την υγεία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου